Olej tamanu

Olej tamanu

Olej tamanu uzyskuje się poprzez wytłaczanie na zimno wysuszonych pestek owoców drzewa tamanu. Po zebraniu i otwarciu jego owoców, pestki poddawane są suszeniu przez miesiąc, aż zmienią kolor na brązowy i zacznie wytrącać się z nich olej. Uzyskany z pestek olej jest gęsty i pozostaje płynny w temperaturze pokojowej. Ma intensywny zapach, wchłania się szybko i nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

Tłuszcz z tamanu zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy, których suplementacja przyspiesza gojenie się skóry, zapobiega jej suchości, łuszczeniu się oraz zapobiega utrzymującym się stanom zapalnym. Kwas linolowy u osób z cerą suchą wzmacnia barierę lipidową naskórka i chroni przed utratą wody. Stosowanie kwasu przez osoby z cerą tłustą normalizuje pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory i redukuje ilość zaskórników. Kwas oleinowy sprawia, że skóra lepiej przepuszcza składniki aktywne, poprawiając w ten sposób wchłanianie się oleju i wzmacnia jego działanie.

Produkt ten może być stosowany do każdego rodzaju cery, ponieważ wspomaga leczenie wielu dolegliwości skórnych. Dzięki właściwościom łagodzącym stany zapalne, przyspieszającym gojenie zmian skórnych i redukującym ilość zaskórników, polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Działa kojąco przy łojotoku i trądziku różowatym oraz skutecznie redukuje widoczność rozstępów oraz blizn potrądzikowych, co zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. Stosowany punktowo leczy również zajady oraz owrzodzenia.

Stosowany jest także na skórę głowy i jako dodatek do tradycyjnych kosmetyków lub jako kosmetyk przeciwsłoneczny. Dzięki zawartości fitosteroli łagodzi stany zapalne, ma silne właściwości nawilżające, gojące i przeciwzapalne. Działa przeciwbólowo, zmniejsza opuchliznę, regeneruje skórę i przyspiesza gojenie. Zwalcza także bakterie, grzyby, wirusy oraz wolne rodniki.

Tłuszcz pozyskiwany z pestek owoców tamanu zaleca się stosować na podrażnioną skórę po depilacji, goleniu, na ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne i gojące się tatuaże. Wcieranie go w skórę głowy łagodzi objawy łupieżu lub łuszczycy. Redukuje on także dolegliwości reumatyczne i rwę kulszową. Nakładany na szyję zmniejsza ból gardła.

Po więcej informacji związanych ze zdrowymi olejami odsyłamy na http://tloczonenazimno.pl/

Previous Meblując salon
Next Jak możemy spędzić czas w domu w jesienne wieczory?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Romantyczne falbany i kurtki pilotki w nowej kolekcji marki Top Secret na sezon wiosna/lato 2017

Trendy marki Top Secret na sezon wiosna/lato 2017 można podsumować jednym zdaniem: paryski szyk kontra projekty inspirowane lotnictwem. Z jednej strony nie zabraknie więc romantycznych falban, sukienek z obniżoną talią i pastelowych kolorów,

Life&Style 0 Comments

Życzenia imieninowe – jak je poprawnie składać?

Imieniny to naprawdę ważna okazja – w tej chwili wiele osób dużo huczniej świętuje rocznicę swoich narodzin, jednak jeszcze niedawno to właśnie imieniny były obchodzone dużo bardziej uroczyście. Wszystko przez

Life&Style 0 Comments

Dieta dopasowana do każdego

Ile jest ludzi na świecie tyle mogłoby istnieć upodobań kulinarnych. Każdy z nas jest inny i ma inne preferencje dotyczące jedzenia. Są jednak pewne cechy, które nas łączą w kwestii

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź