Właściwości pierzgi pszczelej

Właściwości pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela to żywiczny materiał wykonany przez pszczoły z pączków topoli i drzew stożkowych. Propolis jest rzadko dostępny w czystej postaci. Zazwyczaj otrzymywany jest z uli pszczelich i zawiera produkty pszczele. Pszczoły używają pierzgi do budowy uli.

Pierzga pszczela stosowana jest przy obrzękach (stan zapalny) i odleżynach wewnątrz jamy ustnej (zapalenie błony śluzowej jamy ustnej). Stosuje się go również na oparzenia, rany postrzałowe, cukrzycę, opryszczkę narządów płciowych, przeziębienia i inne schorzenia, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie tych zastosowań.

Jak to działa?

Pierzga wykazuje działanie przeciw bakteriom, wirusom i grzybom. Może mieć również działanie przeciwzapalne i pomagać w gojeniu się skóry.

  1. Imponujący profil żywieniowy z więcej niż 250 substancjami aktywnymi

Pyłek pszczoły ma imponujący profil żywieniowy. Zawiera ponad 250 substancji biologicznie czynnych, w tym białka, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, enzymy i antyoksydanty.

Granulki pierzgi pszczelej składają się z około

  • Węglowodanów: 40%
  • Białko: 35%
  • Woda: 4–10%
  • Tłuszcze: 5%
  • Inne substancje: 5–15%

Ta ostatnia kategoria obejmuje witaminy, minerały, antybiotyki i antyoksydanty.

Zawartość odżywcza pierzgi zależy jednak od źródła pochodzenia roślin i pory roku, w której został zebrany. Na przykład, badania wykazały, że pyłek pszczoły zebrany z roślin sosnowych zawiera około 7% białka, podczas gdy pyłek zebrany z daktylowych opakowań palmowych bliżej 35% białka (2). Ponadto pyłek pszczoły zebrany wiosną ma znacznie inny skład aminokwasowy niż pyłek zebrany latem.

  1. Wysoka zawartość antyoksydantów chroni przed wolnymi rodnikami i chorobami przewlekłymi

Przeciwutleniacze chronią Twój organizm przed potencjalnie szkodliwymi molekułami zwanymi wolnymi rodnikami. Uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki są związane z chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i cukrzyca typu 2. Badania na probówkach, zwierzętach i niektórych ludziach wykazały, że przeciwutleniacze pyłku pszczelego mogą zmniejszać przewlekłe stany zapalne, eliminować szkodliwe bakterie, zwalczać infekcje i zwalczać wzrost i rozprzestrzenianie się guzów.

  1. Zmniejsza ryzyko chorób serca

Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Zarówno wysokie stężenie lipidów we krwi, jak i wysoki poziom cholesterolu we krwi są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Co ciekawe, pyłek pszczeli może obniżyć te czynniki ryzyka.

Na przykład badania wykazały, że ekstrakty z pierzgi pszczelej mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza „złego” cholesterolu LDL. U osób z krótkowzrocznością spowodowaną zatkanymi tętnicami, suplementy pyłku pszczelego obniżyły poziom cholesterolu we krwi, co zwiększyło ich pole widzenia.

  1. Może poprawić funkcjonowanie wątroby i ochronić ją przed toksycznymi substancjami.

Wątroba jest ważnym organem, który rozpada się i usuwa toksyny z krwi. Badania na zwierzętach wykazały, że pyłek pszczoły może zwiększać swoje zdolności detoksykacyjne. U starszych zwierząt pyłek pszczeli wzmocnił obronę antyoksydacyjną wątroby i usunął z krwi więcej produktów odpadowych, takich jak aldehyd malonowy i mocznik.

  1. Związki o właściwościach przeciwzapalnych

Pyłek pszczoły jest tradycyjnie stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego i obrzęku. Pyłek pszczoły zawiera kilka związków, które mogą zmniejszyć stan zapalny i obrzęk, w tym przeciwutleniającą kwercetynę, która zmniejsza produkcję zapalnych kwasów tłuszczowych omega-6, takich jak kwas arachidonowy.

Co więcej, związki roślinne zawarte w pyłku pszczelim mogą hamować procesy biologiczne, które stymulują produkcję hormonów zapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworów.

  1. Może pomóc Ci uniknąć choroby poprzez zwiększenie odporności i zabicie bakterii

Pyłek pszczoły może wzmocnić Twój system odpornościowy, pomagając Ci uniknąć chorób i niepożądanych reakcji.

Po pierwsze, badania wykazały, że może to zmniejszyć nasilenie i początek alergii.

W jednym z badań wykazano, że pyłek pszczoły istotnie zmniejsza aktywację mastocytów. Mastocyty, po aktywacji, uwalniają substancje chemiczne, które wywołują reakcję alergiczną. Ponadto, kilka badań probówkowych potwierdziło, że pyłek pszczoły ma silne właściwości antybakteryjne.

  1. Uzdrawianie ran i zapobieganie infekcjom

Pyłek pszczoły ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co może pomóc organizmowi w gojeniu się ran. Na przykład, badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z pyłku pszczelego był podobnie skuteczny w leczeniu ran po oparzeniach jak sulfadiazyna srebra, złoty standard w leczeniu oparzeń, i powodował znacznie mniej skutków. Antybakteryjne właściwości pyłku pszczelego mogą również zapobiegać infekcjom, co jest głównym czynnikiem ryzyka, który może zagrozić procesowi gojenia się zadrapań, skaleczeń, otarć i oparzeń.

  1. Właściwości przeciwnowotworowe

Pyłek pszczoły może mieć zastosowanie w leczeniu i zapobieganiu nowotworom, które pojawiają się, gdy komórki rozmnażają się w sposób nieprawidłowy.

Badania probówkowe wykazały, że ekstrakty pyłku pszczelego hamują wzrost guza i stymulują apoptozę – zaprogramowaną śmierć komórek – w rakach prostaty, okrężnicy i białaczkach.

  1. Może łagodzić objawy menopauzalne takie jak uderzenia gorąca

Menopauzie, która oznacza ustanie miesiączki u kobiet, często towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak gorące rumieńce, nocne pocenie się, zmiany nastroju i zaburzenia snu.

Badania wykazują, że pyłek pszczoły może łagodzić kilka objawów menopauzy.

W innym badaniu 65% kobiet przyjmujących suplement pyłkowy doświadczyło mniej przebłysków gorąca. Kobiety te wskazały również na inną poprawę stanu zdrowia, taką jak lepszy sen, zmniejszenie drażliwości, zmniejszenie bólu stawów oraz poprawę nastroju i energii. Ponadto, trzymiesięczne badanie wykazało, że kobiety przyjmujące suplementy pyłku pszczelego doświadczyły znacznie mniej objawów menopauzalnych.

  1. Może poprawić wykorzystanie składników odżywczych, metabolizm i długowieczność

Niektóre dowody sugerują, że pyłek pszczeli może poprawić wykorzystanie składników odżywczych w organizmie. Na przykład szczury z niedoborem żelaza wchłonęły 66% więcej żelaza, gdy dodano do ich diety pyłek. Jest to prawdopodobnie spowodowane tym, że pyłki zawierają witaminę C i bioflawonoidy, które zwiększają wchłanianie żelaza (30).

  1. Bezpieczne dla większości ludzi i łatwe do dodania do diety

Pszczoły pyłek kwiatowy występuje w postaci granulek lub suplementów i jest bezpieczny dla większości ludzi. Można go kupić w sklepach zdrowotnych lub u lokalnego pszczelarza. Granulaty mogą być dodawane do ulubionych potraw, takich jak śniadania czy koktajle.

Kobiety w ciąży lub karmiące powinny unikać produktów z pyłku pszczelego, ponieważ brak jest dowodów na to, że są one całkowicie bezpieczne dla niemowląt.

Suplementy pyłku pszczelego są na ogół bezpieczne w spożyciu. Jednak osoby z alergią na pyłek kwiatowy lub użądlenie pszczół, kobiety w ciąży lub karmiące oraz osoby przyjmujące preparaty rozrzedzające krew, takie jak warfaryna, powinny jej unikać.

Dowiedz się więcej na http://produktyzula.pl/pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli_icxm.a >>

Podsumowanie

Pyłek pszczoły zawiera wiele witamin, minerałów i antyoksydantów, dzięki czemu jest niezwykle zdrowy.

Badania połączyły pyłek pszczeli i jego związki z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie stanu zapalnego, a także poprawa odporności, objawy menopauzy i gojenie się ran.

Jednak większość dowodów dotyczących pyłku pszczelego i jego składników pochodzi z badań na próbówkach i zwierzętach. Potrzeba więcej badań na ludziach, aby wyjaśnić korzyści dla zdrowia.

Pyłek pszczeli jest doskonałym dodatkiem do diety i można go łatwo kupić w sklepach zoologicznych lub u lokalnego pszczelarza.

Previous Czy warto kupić smartfona Apple? Co robić, jeśli się zepsuje?
Next Profesjonalne biuro księgowe

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Historia konopi indyjskiej

Konopie indyjskie – roślina, która w przeszłości była powszechnie wykorzystywana. Wytwarzano z niej doskonałej jakości materiał, ceniono również za jej właściwości zdrowotne. Dzisiaj konopie postrzegane są wyłącznie przez pryzmat marihuany.

Life&Style 0 Comments

Pierścionek zaręczynowy – jaki kamień wybrać?

W polskiej tradycji pierścionek zaręczynowy po prostu musi być. Mężczyzna, który chce spędzić resztę życia z wybraną kobietą oświadcza się jej, wręczając właśnie pierścionek zaręczynowy. Obecnie jubilerzy proponują naprawdę wiele

Life&Style 0 Comments

Usuwanie zęba zatrzymanego

Mianem zęba zatrzymanego określa się ząb, który wystaje tylko częściowo ponad powierzchnię dziąsła. Zębem zatrzymanym jest także taki, który nie wyrżnął się do końca. Ząb zatrzymany bardzo często powoduje dolegliwości

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź